Brüsszeli képviselő lehetsz havi egymillióért

2009.03.31. 23:30 Módosítva: 2009.04.01. 07:07
Sorsolással kiválasztott jelentkezők egy hónapra EP-képviselők lehetnek Brüsszelben, és megkaphatják a havi egymillió forintos fizetést a gyöngyösi Bognár Attila által kitalált szisztéma alapján. Az Internetes Demokrácia Pártjának listáján még vannak kiadó helyek: ha sikerül bejutni, a lista élén álló ember egy hónap képviselősködés után átadja helyét a következőnek, aki aztán tovább adja a helyet. Így öt év alatt hatvan ember lehet egy-egy hónapig európai parlamenti képviselő, röpködhet Brüsszel és Budapest között, miközben fizetik a szállását és az utazását is.

A június 7-ére kitűzött európai parlamenti választásokon akkor indulhat el egy párt, ha egy hatvanhat nevet tartalmazó listát állít, és ehhez összegyűjt húszezer kopogtatócédulát. Jelen esetben a 2004-ben Bognár Attila által alapított Internetes Demokrácia Pártja (IDE) állítana listát, amelyre sorsolással kerülhetnek fel a jelentkezők és az aktív kopogtatócédula-gyűjtők.

A vállalkozás nem látszik lehetetlennek: ha ezer ember aktivizálja magát, akkor mindenkinek csak húsz kopogtatócédulát kell gyűjtenie. Ezután már csak az a kérdés, van-e kétszázezer (vagy 200 001?) olyan ember, aki támogatja az IDE listáját (ötvenszázalékos részvétel mellett körülbelül ennyi szavazatra van szükség az EP-választáson a mandátumhoz szükséges ötszázalékos támogatottsághoz).

Semmi nem tiltja

Ha sikerül megszerezni egy mandátumot az EP-ben, akkor az Internetes Demokrácia Párt listája élén álló ember egy hónapot tölthet Brüsszelben, majd lemond mandátumáról és átadja helyét a sorban következőnek, aki ugyancsak egy hónapig lesz képviselő, és így tovább, mondta az Indexnek Bognár Attila. Miután a mandátum öt évre szól, a hatvan hónap alatt a listáról hatvan ember lehet egy-egy hónapig EP-képviselő Brüsszelben (a plusz hat személy a vésztartalék).

„Semmi nem tiltja, hogy egy hónap után lemondjon a képviselő a mandátumáról, ez esetben pedig a listán következő jelölt válik jogosulttá, hogy képviselő legyen” – magyarázta Bognár Attila. Ez természetesen komoly szervezést igényel. Aki képviselő lesz, hivatalba lépése után nem sokkal be kell adnia a majdani lemondását, hogy időben átvehesse helyét a következő ember.

Aki képviselő lesz Brüsszelben, az nemcsak a havi egymillió forintos nettó fizetést kaphatja meg, de jár neki napidíj, és a számlák benyújtása után megtérítik a szállást és az utazást is. Még idegen nyelvet sem kell beszélnie, mert tolmácsot is kaphat maga mellé.

Aki szeret repülni

A listára felvett tagok egy képzeletbeli frakciót alkotnak, ők döntenek arról, ki legyen a következő hónap kiküldöttje. A már hazatért „veteránok” feladata az, hogy felkészítsék az „újoncokat” a küldetésük előtt.

A vállalkozó szellemű jelentkezőknek persze türelmesnek kell lenniük, hiszen csak szép sorban juthatnak ki Brüsszelbe, így például lesz olyan, akinek 2013-ig vagy 2014-ig kell várnia. „Ha egy várandós kismama jelentkezik, ő nyugodtan megvárhatja az indulással még a gyermeke óvodás korát is” – ajánlja az akcióra létrehozott honlap.

A szervezők hét okot sorolnak fel arra, kinek érdemes jelentkeznie a listára. Ezek a következők: akinek szüksége van egymillió forintra, akinek „küldetéstudata” van, aki kíváncsi az európai parlament működésére belülről, aki szeretne hetente repülni Budapest és Brüsszel között, aki vágja, hogy Brüsszelből jóval közelebb van Párizs és London, aki szerint ne csak az elit számláját gyarapítsa a képviselői munkáért járó támogatás, és aki szeretne lendíteni az Internetes Demokrácia Pártjának ügyén.

Internetes demokrácia

A Bognár Attila által kitalált szisztéma lényege ugyanis nem csak az, hogy egy-egy ember jól érezze magát Brüsszelben, és ezért pénzt is kapjon. A jelentkezőktől elvárják, hogy képviseljék a választók akaratát. „A 2004-es választások után a pártok nemcsak a kádereiket jutalmazhatták meg egy-egy jól fizető állással, de minden EP-mandátum után kb négy-négymillió forint költségkeretet is kaptak – írja a honlapon Bognár Attila. – Ha az IDE elemelne tőlük egy helyet, az tehát nemcsak egy pártkatonájuk ötéves jutalomútját hiúsítaná meg, hanem elvonna tőlük még évi 48 milló forint költségfelélési lehetőséget is.”

Az Internetes Demokrácia Pártja ebből a pénzből szeretné kifejleszteni azt az internetes szavazóprogramot, amin hetente megkérdeznék a választókat a képviselők elé kerülő napirendi pontokról. Az eredményt megkapja a képviselő, és neki ennek alapján kellene szavaznia Brüsszelben vagy Strasbourgban.

Az államigazgatási főiskolát kijárt, 49 éves Bognár Attila 2004-ben hozta létra az Internetes Demokrácia Pártját. A célja az volt, hogy ötvözze a képviseleti demokráciát a közvetlen demokráciával. Elképzelése szerint internetes szavazással meg lehet valósítani azt, hogy egy párt egyszerre képviselje választói többségi és kisebbségi véleményét is. Ha például egy tízfős frakció ül a parlamentben és egy döntéssel az internetes közösség hatvan százaléka egyetért, negyven százalék pedig elutasítja, akkor a frakcióból hatan az adott kérdés mellett, négyen pedig ellene szavazhatnak.

A lista első tíz helyére még munka nélkül is fel lehetett kerülni. Április 5-én még lesz egy sorsolás, az utolsó potya helyért. Később már csak azok kerülhetnek fel a hatvanhat ember közé, akik szorgalmasan gyűjtik a kopogtatócédulákat. A legtöbbet gyűjtők automatikusan, míg a többiek sorsolással lehetnek rajta a listán, és siker esetén egy hónapig EP-képviselők lehetnek Brüsszelben.